Soita meille: 0405296526

Aineisto

Aineiston valmistus

Laadukkaan painoaineiston valmistamiseksi tarvitset kuvankäsittelyohjelman esim. Adobe PhotoShop ja Adobe InDesign taitto-ohjelman. Aineiston voi tehdä myös yleisimmillä toimisto-ohjelmilla kuten esim. Wordilla, PowerPointilla mutta emme suosittele näitä käytettävän. Kustannustehokkain painotuote on kun valmistat aineistosi A-sarjan standardi kokoja käyttäen.

Lisäksi on muita ilmaisia ja maksullisia kuva-ja taitto-ohjelmia kuten Canva jossa ilmaisversiolla on omat rajoitteensa laadukkaan painoaineiston valmistukseen. Hyvin usein toimisto-ohjelmilla tai ilmaisilla kuva-ja taitto-ohjelmilla valmistettua painoaineistoa joudutaan korjaamaan hyvälaatuisen painotuotteen valmistamiseksi.

Leikkuuvarat ja leikkuumerkit

Käytännössä siis tulostus ja leikkuu ei koskaan ole ihan 100% tarkkaa, joten pientä heittoa suuntaan tai toiseen tapahtuu. Kaikkiin painoaineistoihin, joissa väri- tai kuvapinta jatkuu reunoihin saakka, tulisi olla leikkausvarat ja leikkuumerkit. Leikkausvara on hyvä ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa, sillä niiden tekeminen voi olla hankalaa ja aikaa vievää myöhemmin.

Crop marks = Leikkuumerkit

Merkit osoittaa mistä kohtaa tuote leikataan puhtaaseen kokoon ja niitä käytteään myös arkilla painotuotteen kohdistukseen esim. kaksipuoleisissa painatuksissa.

Safe Area = Marginaali (min. 5-10mm). 

Marginaalit tarkoittavat alueita jotka jäävät painotuotteessa tekstin/kuvan reunan ja tuotteen sivun reunan väliin. Marginaalien käyttö on suotavaa sillä liian pienet marginaalit saavat sivut näyttämään ahtailta.

Tuotteen sivun ulko-, sisä-, ylä- ja alamarginaali olisi hyvä olla vähintään 5-15 mm riippuen tuotteen koosta. Esim. julisteet 10-15 mm, käyntikortit 5 mm. Varsinaisia standardeja marginaaleille ei ole ja niissä voikin käyttää omaa silmää apuna.

Trim = puhtaaksi leikkaus 

Alue josta raakatuote leikataan haluttuun puhtaaseen kokoon (esim. A4: L 210 x K 297mm).

Bleed = leikkuuvara / ylimenovarat / rajausmerkinnät (min. 3mm joka reunalla).

Leikkausvarat ovat alue joka ei tule valmiiseen painotuotteeseen näkyviin. Leikkausvara tarkoittaa aluetta joka menee painotuotteen sivukoon yli ja joka leikkaantuu pois kun tuote on painettu ja se leikataan puhtaaksi.

Painovalmiissa pdf dokumentissa on: (InDesign)

  1. Aineistopohja aina 1:1 koossa (Aineiston pitää olla samankokoinen kuin lopullisen tuotteen).

  2. Lisää leikkuumerkit (crop marks) ja min. 3mm leikkuuvarat (bleeds).

  3. Pdf tehdessä käytä mieluiten Adobe pdf preset: ”Press Quality” eli painolaatu asetusta. Suurkuvatulostimille ”High Quality Print” asetusta.

  4. Väriprofiili (output) digipainolle ”Coated Fogra 39”. Offsetpainon väriprofiili ”Euroscale Coated V2”.

  5. Lopuksi tee pikatarkistus ja suurenna PDF ruudulla 400% jos se näyttää hyvältä niin painatus on myös hyvä!

Aineiston toimitus ja lähetys painoon

Otamme mieluiten vastaan painovalmiina PDF dokumenttina 1:1 koossa.

Mikäli aineistosi ei ole pdf muodossa käsittelemme sitä raaka-aineistona joka vaatii aina reprotyötä. Voit lähettää meille raaka-aineistosi sähköisessä muodossa jotta voimme suunnitella sen yhdessä. Työnkulkukaaviosta näet miten toimitaan.

Tarvittaessa otamme vastaan myös paperisen vedoksen, johon voimme verrata painettua lopputulosta. Paperisen vedoksen/mallin voit toimittaa meille joko suoraan painoon tai lähettämällä sen postitse.

Kaikissa aineistoon tai painoon liittyvissä kysymyksissä soita 040 529 6526 tai myynti ät grafitatu . fi

Aineiston lähetyspalvelu

Sähköiset aineistot voit lähettää meille huoletta sillä tarkastamme aina teknisen painokelpoisuuden ennen painoa. Tilaaja on vastuussa on lähettämänsä aineiston oikeellisuudesta. Rekisteriseloste.

Asiakaspalvelu

Grafitatu Oy
040 529 6526
myynti@grafitatu.fi
Alasinkatu 1-3 40320 JYVÄSKYLÄ
Avoinna ark. 8.00-16.00. Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Jaa tämä sivu

Facebookmail
Call Now Button