Soita meille: +358103282880

Aineisto

Aineiston toimitus ja lähetys painoon

Otamme mieluiten vastaan aineiston painovalmiina PDF dokumenttina ja mahdollisen paperisen vedoksen, johon voimme verrata lopputulosta. Paperisen vedoksen/mallin voit toimittaa meille joko suoraan painoon tai lähettämällä sen postitse. Kaikki muut kuin painovalmiit pdf aineistot käsittelemme ne reprossa ei-painovalmiina aineistona tai käsikirjoituksina jotka vaativat aina reprotyötä josta veloitamme tuntihinnan tai erillisen sopimuksen mukaan. Sähköisen aineiston voit lähettää meille kätevästi nettisivujemme kautta aineiston lähetyspalvelulla.

Kaikissa aineistoon liittyvissä kysymyksissä soita 010 328 2880

 

Aineiston työnkulku painossa

Kun toimitat aineiston painoon niin se käy läpi monta eri työvaihetta. Katso viereisestä työnkulkukaaviosta millainen on painovalmiin– ja ei-painovalmiin aineiston työnkulku painossa valmiiksi painotuotteeksi. Joissakin tapauksissa myös painovalmiista pdf aineistosta lähetetään vielä sähköinen ripattu vedos asiakkalle hyväksytettäväksi ennen lopullista painamista.

Tarkista että painovalmiissa pdf:ssa on:

 • Aineiston koko aina 1:1 koossa, keskellä arkkia. Lisäksi kulmamerkit (leikkausmerkit) ja mahdollisesti-, kohdistus- ja väristrippimerkit.
 • Sivun yli menevissä kuva- ja väripinnoissa huomioitu leikkausvara joka on 3-5 mm yli reunojen. Adobe ohjelmissa marks & bleed kohtaan bleed 3-5 mm.
 • Muut ohjelmat, jos kuva- ja väripinnat menee leikkaukseen tee dokumentti 3 mm ympäriinsä suuremmaksi (Esim. A4 210×297 mm -> 216×303 mm).
 • Neliväri- ja sävykuvissa resoluution tulisi olla digi- ja offsetpainossa väh. 300 ppi ja viiva- ja mustavalkokuvissa 1200 ppi.
 • Pdf tehdessä muista Adobe ohjelmissa ”Press quality” painolaatu asetusta käyttäen. ”High quality print” asetus tulostimille ja printtereille.
 • Kuvat ja värit CMYK-muodossa ja väriprofiili Coated Fogra 39. Offsetpainon väriprofiili Euroscale Coated V2.
 • Tee pikatarkistus ja suurenna PDF ruudulla 400% jos näyttää hyvältä niin painatus on myös ok!

Mikä on ei painovalmis aineisto?

Kaikki ei-painovalmiit aineistot ovat ns. raaka-aineistoja tai käsikirjoituksia jotka vaativat aina reprotyötä. Raaka-aineistot eivät kelpaa suoraan painettavaksi painoon. Tällaisia ovat esim. pelkkä indesign tiedostopohja (*.idml, *.indd), wordillä tehty tekstit ja kuvat (*.docx) tai paperille piirretty luonnos. Kaikki raaka-aineistot (kuvat, logot, tekstit ja fontit) otamme mieluiten vastaan sähköisessä muodossa. Raaka-aineistosta suunnittelemme ja taitamme tuotteen painovalmiiseen muotoon asiakkaan toiveen mukaan. Painotuotteen valmistuttua ovat sähköiset aineistot ja niiden natiivitiedostot ovat painon omaisuutta. Sähköiset aineistot voi lunastaa ostamalla kaikki aineisto-oikeudet joko itselle tai yritykselle erillisen sopimuksen mukaan.

Millaisessa muodossa toimitan raaka-aineistot painoon?

Kuvat ja logot. Painon reproon toimitettujen neliväri- ja sävykuvien resoluution eli kuvantarkkuus tulisi olla vähintään 300ppi ja viivakuvien sekä mv-kuvien 600-1200 ppi (ppi = pikseliä per tuuma). Sävykuvien hyväksytyt kuvamuodot ovat *.psd, *.raw, *.tiff ja maksimilaatuinen *.jpeg. Logojen hyväksytyt muodot ovat *.pdf, *.ai, *.psd, *.tiff, ja max.laatuinen *.jpeg.

Tekstit ja taulukot. Tekstit voivat olla *.rtf, *.txt, *.docx  ja taulukot *.xlsx, *.pdf muotoa.

Fontit. Muistathan ilmoittaa haluamasi aineistossa käytettävien fontin nimet virheiden välttämiseksi. Muita kuin yleisempiä fontteja käytettäessä tulisi fontit (täytenä kirjasinjoukkona) joko toimittaa aineiston mukana tai upottaa (embed) pdf-tiedostoon, jotta mahdollisia korjauksia aineistoon voidaan tehdä ennen painamista. Mikäli korjauksia ei tarvita voi erikoisfontit muuttaa suoraan poluksi. Grafitatu ei luovuta tai lainaa fontteja niiden lisenssiehtojen vuoksi.

Päätän tehdä aineiston itse, miten toimin?

Mikäli haluat tehdä painovalmiin pdf aineiston itse niin suosittelemme käytettäväksi esim. Adoben ohjelmistoja; InDesign, illustrator ja Photoshop. Kun aloitat työn niin erilaiset paperikoot on hyvä ottaa huomioon heti alkuvaiheessa. Suosittelemme käytettäväksi A-sarjan paperikokoja. Mikäli käytät Microsoft Word, Powerpoint, Publisher ja Excel ohjelmia aineiston teossa niin ne eivät välttämättä sovellu suoraan painoon ja monesti niillä tehdyt PDF tiedostot saattavat vaatia vielä muokkaamista painossa. Näillä ohjelmilla tehtyjen aineistojen mahdollisista korjauksista / muokkauksista ja niistä aiheutuvista lisäkustannuksista sovitaan aina erikseen työkohtaisesti. Mikäli sinua epäilyttää aineistosi laatu ja painokelpoisuus niin ota meihin yhteyttä joko puhelimitse tai voit esim. tarjouspyynnön ohessa lähettää aineistosi meille nähtäväksi. Muista lähettää aineistosi mieluiten pdf muodossa.

Jos lähetän Indesign aineistopohjat painoon, miten toimin?

Olet valmistanut aineiston itse ja haluat lähettää painoon indesign aineistopohjan jatkokäsittelyjä varten, niin muista ensin kasata koko aineistosi indesignissa ”Package” komennolla (FILE -> Package) yhdeksi kansioksi (Folder). Tällöin kasatun kansion mukana tulevat kaikki aineistossa käytettävät kuvat, grafiikat, logot ja fontit. Mikäli käytät uudempia ohjelmia kuin indesign 5.5 niin muistathan tallentaa indesign pohjat myös *.idml muotoon! Muistathan vielä, ennen aineiston sähköistä lähetystä, pakata koko kansion zip-paketiksi (lataa ilmainen pakkausohjelma: 7-zip). Lopuksi aineiston voit lähettää meille kätevästi aineiston lähetyspalvelulla.

Otamme vastaan painotyöt seuraavilla tavoilla;

 • Aineiston lähetyspalvelulla
 • Sähköpostilla
 • Muistitikulla
 • CD- tai DVD-levyllä
 • Alkuperäinen paperinen malli/vedos (vaatii aina reprotyötä)

Aineiston lähetyspalvelu

Tilaaja on vastuussa lähettämänsä aineiston oikeellisuudesta ja toimittamisesta sekä vedos että lähetetty aineisto vastaavat toisiaan. Lisätietoja aineiston lähetyksestä, muodosta tai teosta ota yhteyttä puh. +358 10 328 2880. Lue aineiston lähetys ohje.

Käytössämme on seuraavat ohjelmat PC:ympäristössä

Indesign 5.5, Photoshop  5.1 ext., Illustrator 5.1, Adobe Acrobat X pro.

Veloitusperusteena käytettävä tuntihinta on 65 € / tunti (minimiveloitus 15 €). Tekemäämme aineistoon sisältyy yksi layout + yksi pdf vedos. Merkkien korjaus 1 € / kpl. Kaikki lisävedokset 15 € / kpl. Hintoihin lisätään arvonlisävero 24%.

HUOM! Tilaaja on vastuussa lähettämänsä aineiston oikeellisuudesta ja velvollinen oikolukemaan vedoksen että sisältö on oikein. Suorittaja ei vastaa aineiston sisällössä olevista virheistä eikä sen oikeellisuudesta.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä (alapalkki)
Sending

Asiakaspalvelu

Grafitatu Oy
+358 10 328 2880
tarjouspyynto(ät)grafitatu.fi
Alasinkatu 1-3 40320 JYVÄSKYLÄ
Avoinna ark. 8-16. Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Jaa tämä sivu

Facebooktwittermail